DAGELIJKSE BEWEGING

 


Wat is de richtlijn om voldoende te bewegen? Hoelang mag je stilzitten? Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. Wil jij een gezond evenwicht vinden? Lees dan zeker verder.

Bewegingsrichtlijnen

Stilzitten:

Deze zone is in de bewegingsdriehoek oranje gekleurd. Het is belangrijk dat lange periodes van stilzitten worden doorbroken door bijvoorbeeld recht te staan of even te wandelen. Probeer dit elk half uur te doen. Ook wanneer je voldoende sport is dit nog steeds belangrijk!


Bewegingen van lichte intensiteit:

Volgens de bewegingsrichtlijnen zou elke volwassen persoon tijdens dat hij wakker is aan een lichte intensiteit moeten bewegen. Huishoudelijke taakjes, staand computeren zijn hiervan voorbeelden. Enkel dit soort dagelijkse beweging is niet voldoende. We hebben drie opties waaruit we kunnen kiezen om aan onze bewegingsnormen te komen.

  • Optie 1: "Bewegingen van matige intensiteit: minstens 150 minuten per week."De eerste optie is bewegen aan een matige intensiteit (groene kleur) gedurende minstens 150 minuten per week. Voorbeelden hiervan zijn zwemmen, wandelen, (elektrisch) fietsen,...
  • Optie 2:" Bewegingen van hoge intensiteit: minstens 75 minuten per week."De tweede optie is bewegen aan een aan een hoge intensiteit gedurende minstens 75 minuten per week. Hieronder behoort joggen, stevig fietsen, aan een snel tempo zwemmen,...
  • Optie 3:" Combinatie van matige en hoge intensiteit: minstens 150 minuten per week."De laatste optie is een combinatie van de bovenstaande twee opties. Gedurende 150 minuten een combinatie van matige en hoge intensiteit. Het bewegen mag naar u voorkeur opgesplitst worden. Zo kan u bijvoorbeeld kiezen om drie keer tien minuten per dag te bewegen.

Of je meer mag bewegen dan de hierboven aanbevolen minuten?

Wil je meer bewegen dan de bewegingsrichtlijnen voorschrijven? Dat mag zeker. Hoe meer je beweegt hoe beter voor je gezondheid.

(Vlaams Instituut Gezond Leven, 2018)

Tips om meer te bewegen doorheen de dag

Thuis

U kunt staand internetten en bellen, de was doen, poetsen, tuinieren. De dagelijkse klusjes in huis zijn al een goed begin voor het halen van onze bewegingsrichtlijnen. Vergeet ook niet tijdens de reclame eens extra op te staan en de benen te strekken.

Korte verplaatsingen

Neem de fiets of ga te voet in plaats van met de wagen. Plaats de auto op een verdere afstand zodat u een stukje moet wandelen.

Vrije tijd

Speel buiten met de uw kinderen. Kinderen hebben dit graag en u haalt u bewegingsnorm. WIN WIN toch?  Daarnaast kan u gaan wandelen, fietsen of gaan sporten. Ook de zaken waar u niet direct aan zal denken kunnen ideaal zijn om u doel te behalen. Zo is een uitstap naar de dierentuin, pretpark,... een ideale keuze.

Werk

Probeer eens staand te telefoneren, te gaan wandelen tijdens de middag, de trap te nemen of  koffie te zetten bij de verste automaat. Probeer hierin een ritme te vinden.

Sport

Zoek een sport die bij uzelf past want anders is het niet vol te houden. Ook het hebben van een sportmaatje kan helpen.

! Kies zowel voor vaste dagen om te gaan sporten als voor vaste routines thuis en op het werk. Zo zal het bewegen een stukje vanzelf gaan.

Extra

Een extra motivatie kan het gebruik van een stappenteller zijn. Via de smartphone of een sporthorloge kunnen de aantal stappen per dag bijgehouden worden. Ga de uitdaging aan om de dagelijkse stappen te halen.

(CM; Gezondnu,2020; Gezond,2016)

Yana Stappers - Possible
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.