ROKEN

Stoppen met roken wordt vaak onderschat. Om jezelf door deze moeilijke periode te helpen kunnen volgende tips van toegepast worden.

Tips om te stoppen met roken

  • De stopdag

Plan de stopdag op voorhand in. Zo heb je de tijd om jezelf mentaal voor te bereiden.

Zorg ervoor dat alles wat gekoppeld aan roken is verwijderd wordt.

Verander je vaste rookmomenten door een nieuwe gezonde gewoonte in te plannen.

Wees niet te streng voor jezelf en probeer niet alles in één keer aan te passen. Focus je op één aanpassing tegelijkertijd.


  • De stopweek

Drink water. Dit onderdrukt de zin een sigaret.

Probeer koffie en alcohol te vermijden. Deze drankjes zorgen ervoor dat je extra zin krijgt in roken.

Vervang het vaste rookmoment door een stuk fruit of andere gezonde snack.

Gebruik ademhalingsoefeningen wanneer je plots zin hebt in een sigaret.


  • Steun

Steun krijgen is zeer belangrijk wanneer je wil stoppen met roken. Hoe meer mensen jou steunen gedurende deze periode, hoe meer kans je hebt om te slagen.

De persoon die jou steunt is best een niet roker. Kies daarnaast voor een persoon die naar jou luistert, er is in moeilijke momenten, jou helpt oplossingen te zoeken,...


  • Moeilijke momenten

Denk op voorhand na over situaties waarin je terecht kan komen. Door hier op voorhand over na te denken ben je beter voorbereid en zal je meer zelfvertrouwen hebben om "nee" te zeggen tegen een sigaret.


  • Ontwenning

Sigaretten bevatten schadelijke stoffen zoals onder andere nicotine. Wanneer iemand start met roken kan dit verschijnselen met zich meebrengen zoals misselijkheid, hoofdpijn,... Het lichaam geraakt op den duur gewoon aan de extra nicotine. Wanneer iemand stopt met roken zal hij ontwentelingsverschijnselen hebben zoals transperen, duizelig, hoofdpijn,... Deze symptomen tonen aan dat het lichaam opnieuw begint te functioneren zonder invloed van nicotine. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal binnen de drie maanden verdwenen.

(CM)

Yana Stappers - Possible
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.